HVORDAN BYEN ODENSE FIK SIT NAVN
MYTEN OM
HVORLEDES BYEN ODENSE FIK SIT NAVN

Odin og hans kone Frigg også kaldet Frigga, var en gang på rejse i Midgård, og efter at have været en tur i Jylland var de på vej tværs over Fyn. Da de nåede til Bolbro Bakke åbenbarede der sig et smukt landskab foran dem og Frigga udbrød begejstret: "Odin-se"!, her ville det være dejligt at bo. Det var Odin ikke uenig i. De byggede en løvhytte nede ved åen hvor de kunne overnatte. Odin kaldte stedet for Odinse - det første Frigga sagde da hun så stedet, og der opstod snart en by på stedet, den der i dag hedder Odense, hvilket jo lyder smukt, men tænk nu, hvis det var Odin der først havde fået øje på stedet. Så var H. C. Andersen blevet født i Friggase og det lyder jo ikke særlig godt.

Denne "myte" findes i forskellige versioner. Det er en sjov historie, men den har ikke noget med de rigtiger myter at gøre. Lidt er der dog om snakken for guden Odin har været dyrket på stedet. Odense hed i hedensk tid Odis Vi, der så med tiden er blevet til Odense.
Gudevi og gudehov betyder stort set det samme, nemlig en hellig plads eller en hellig bygning, hvor man har dyrket den hedenske tro.
Et gudevi er et sted, hvor kun den gud stedet er indviet til dyrkes. Odins Vi eller Odense var altså et sted hvor man dyrkede guden Odin.
Gudehovene ligger ofte placeret ved valfartssteder som f.eks. helligkilder eller på højdedrag i terrænet, og da kristendommen kom til landet, blev mange af de kristne kirker bygget på de steder, hvor der tidligere havde ligget et hedensk vi eller hov.


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286