Oplysninger om Peder Pedersen

«b»Gjellerup kirkebog 1871 - fødte: «/b»
Født 13 jul., hjemmedøbt 17 juli, 24. sep. i kirken - Peder Pedersen, søn af gmd. Peder Kristian Nielsen og Sidsel Pedersen i Langelund: Faddere: kone Sidsel Pedersen i Langelund, kone Inger Marie, gmd. Lars Pedersen ibid., ungkarl Niels Kristian Pedersen, Langelund.
I 1891, det år faderen døde, var han på Vestbirk højskole, og i vinteren 1897-1898 var han på Vesterdal Højskole, Gl. Assensvej 12 i Nr. Åby i vinteren 1897-1898. Skolen blev senere ungdomsskole og er nu efterskole. Fra hans ophold er bevaret en vennebog alle hans højskolekammerater har skrevet i.
 
Han blev i daglig tale kaldet Peter Blankenbjerg. Blankenbjerg navnet knyttede sig til den ejendom ham købte, og brugtes så vidt vides også på den forrige ejer. Hans søster Maren, der var gift med en gårdmand Friis i Hjedding ved Ølgod, ville gerne have Peder til at bo i nærheden, og i 1904 købte han en gård i Hjedding for 8.000 kr. Gården var oprindelig udstykket fra gården "Virkelyst" og var på 18 tønder land. I 1914 opførte han nye bygninger. I 1950 var gårdens besætning på 13 kreaturer, og 2 heste. Han havde gården til sønnen Lars overtog den 1-2-1942. Gården blev nedrevet i forbindelse med Varde-Ølgod vejens forlægning i 1960'erne. På gårdens mark lå en kæmpehøj kaldet "Skelhøje", idet den lå hvor 3 gårdes skel stødte sammen. Den kaldtes også "Spannets høj", og der gik det sagn, at hvis man løb 21 gange rundt om højen, kom en trold ud. Chr. Mikkelsen Østergård, der er født på stedet ca. 1839 fortalte, at da han var "jyverdreng" (hjorddreng eller vogterdreng) og passede får hvor gården kom til at ligge, fik han fortalt, at men engang ville prøve om det passede, men da der pludselig dukkede en lille sort hund op, troede han at det var trolden, og spænede derfra.
 
«b»Nekrolog 16. apr. 1956:«/b»
Fra Ølgod kirke begravedes i går rentier Peder Pedersen, De Gamles Hjem, Ølgod, tidligere Hjedding. Pastor Holm sagde i en smuk mindetale blandt andet: I livet skal man opøves i at sige farvel. Vi har set mange af vore venner gå bort, men det er for os en stor glæde i ordene: "O gudskelov i vor Herres stad for evig samles de hjertenskære."Nære slægtninge førte kisten til graven, eg efter at pastor Holm havde forrettet jordpåkastelsen sang man "Krist stod op af døde". Ved graven takkede sønnen, gårdejer Jens Pedersen, Hjedding for deltagelsen, og indbød til en mindesammenkomst på Ølgod Afholdshotel.
 
«b»Købekontrakt og skøde ved købet af gården i Hjedding:«/b»
Imellem underskrevne Niels Andersen af Hjedding Ølgod sogn som sælger og Peder Pedersen af Langelund Gjellerup sogn som køber oprettes herved følgende Købekontrakt:
Jeg Niels Andersen sælger herved til Peder Pedersen til nærmere overdragelse ved skøde den mig tilhørende ejendom matr. no. 5b i Hjedding, hartkorn 1 skp. 3 fdk. ¼ album, gammelskat 3 kr. 09 øre. Matr. no. 6k Hesselho Tistrup sogn, 2 fdk. 2 ½ album gammelskat 37 skilling, med påstående bygninger, disses mur- og nagelfaste tilbehør, derunder komfur, kakkelovne og indmurede kedler, med andel i Ølgod sogns konge- kirke- korn- og kvægtiende, med den i jorden nedlagte sæd og den ved ejendommen værende beholdning af gødning og ildebrændsel, avl og fourage, og med al udbesætning af kreaturer, avls- og mejeriredskaber, derunder transportspande, samt endvidere 2 løse sengesteder, 1 bord, 1 skammel og 1 høvlebænk. Kontrakten er afsluttet på følgende Vilkår:
 
1. Det solgte modtages af køberen den 1. februar år 1904. Bygningerne står fra dato for køberens regning og risiko i enhver henseende, navnlig også i ildebrandstilfælde, hvorimod besætning, fourage og øvrige løsøre indtil 1. februar 1904 står for sælgerens regning.
 
2. Skatter, afgifter og tiender af det solgte, som forfalder inden 1. februar 1904, betaler sælgeren, hvorimod køberen betaler alle den 1. februar 1904 og senere forfaldende skatter, afgifter og tiender af det solgte.
 
3. Indtil 1. februar 1904 besørger sælgeren ejendommens drift og kreaturernes fodring og pasning forsvarligt i enhver henseende, og han må dertil og til sin egen husholdning bruge det fornødne af ejendommens avl, fourage og ildebrændsel, men han må ikke sælge eller bortføre fra ejendommen af avl, fourage, besætning eller ildebrændsel. Indtægten af ejendommen indtil 1. februar 1904 tilkommer sælgeren, der ligeledes har krav på andel i forhold til den af ham indtil bemeldte tid leverede mælkemængde i mejeriets årsoverskud.
 
4. Den betingede købesum 8.000 kr. skriver otte tusinde kroner, hvoraf 3.000 er værdien af avl, besætning og øvrigt løsøre, berigtiges således:
a) Ved modtagelsen den 1.februar 1904 betales kontant 2.000 kr. uden renter til bemeldte tid.
b) inden udgangen af kalenderåret 1904 betales kontant 500 kr. ligeledes uden renter til bemeldte tid.
c) Køberen overtager den det solgte påhvilende prioritetsgæld til Vest- og Sønderjydske kreditforening, stor 3.500 kr.
d) For resten af købesummen 2.000 kr. der forrentes med 4% p.a. fra 1. februar 1904, skal køberen samtidig med skødets udstedelse meddele sælgeren obligation med oprykkende prioritet i den solgte ejendom med bygninger, avl og besætning m.v. næstunder den foran under c nævnte prioritetsgæld. Renterne betales med halvdelen i hver 11. juni og 11. december termin, men når de betales nøjagtig til tiden, er kapitalen fra kreditors side uopsigelig i 5 (fem) år fra 1, februar 1904 at regne, således at kapitalen af kreditor tidligst kan opsiges den 11. december 1908 til udbetaling i 11 juni termin 1909. Obligationen formuleres som obligation for umyndiges midler.
 
5. Så snart de i 4. post a og b betingede 2.500 kr. er betalt overensstemmende med postens bestemmelser, er køberen, imod samtidig at overtage kreditforeningsgælden, under 4c og at udstede obligation overensstemmende med 4d, berettiget tilat forlange og pligtig at modtage skøde på det solgte, hvilket skal kunne tinglæses uden skadelig retsanmærkning, uden for så vidt angår: At ejerne af matr. no. 5c i Hjedding og af hedelodderne under matr. no. 5a Hjedding på den ene side og ejerne af matr. nr. 5b Hjedding på den anden side har gensidig ret til mergelkastning med liggeplads og vej i hinandens ejendom ifølge skøde, tinglæst 20. februar 1884 og at ejeren af matr. no. 5a i Hjedding ifølge samme skøde har vejret over matr. 5b i Hjedding langs sammes venstre skel, hvilket af køberen må respekteres.
 
6. Omkostningerne ved handelen til affattelse af nærværende kontrakt med stempel, affattelse af skøde og tinglæsning af skøde med fattiggave og ½ % afgift betales af køber og sælger af hver med halvdelen, hvorimod køberen alene betaler udgifterne ved overtagelse af kreditforeningsgælden og ved udstedelse og tinglæsning af obligationen efter post 4d. Sælgeren besørger og bekoster det solgte frigjort for anden gæld end kreditforeningsgælden, nævnt under 4c.
 
7. Kontrakten er afsluttet skadesløst fra begge sider.
 
Underskrevne Peder Pedersen af Langelund, Gjellerup sogn erkender at have afsluttet foranstående købekontrakt på de anførte betingelser, som jeg herved forpligter mig til skadesløst at opfylde. Til bekræftelse ved vore underskrifter vidnefast. Ølgod den 1. februar 1904
 
Sælger«tab» Køber Niels Andersen «tab»Peder Pedersen
 
Til vitterlighed Johannes Poulsen Peder Jessen Friis
 
«b»SKØDE:«/b»
Da den i foranstående købekontrakt betingede købesum 8.000 kr., skriver otte tusinde kroner, hvoraf 3.000 er værdien af avl, besætning og øvrigt løsøre, nu er berigtiget dels derved, at køberen overtager den det solgte påhvilende prioritetsgæld til Vest- og Sønderjydske Kreditforening, stor 3.500 kr., med statutmæssige forpligtelser, dels ved udstedt obligation og dels ved kontant betaling, alt overensstemmende med købekontraktens 4. post, så sælger, skøder og overdrager jeg underskrevne Niels Andersen af Hjedding, Ølgod sogn, herved til køberen Peder Pedersen af Langelund i Gjellerup den i købekontrakten betegnede ejendom nemlig:
Matr. no. 5b Hjedding 1 skp. 3 fdk. ¼ alb. Matr. no. 6k i Hesselho, Tistrup sogn 2 fdk 2½ alb.Med påstående bygninger, disses mur- og nagelfaste tilbehør, derunder komfur, kakkelovne og indmurede kedler, med andel i Ølgod sogns konge- kirke- korn- og kvægtiende til matr. no. 5b Hjedding, med den i jorden nedlagte sæd og den ved ejendommen værende beholdning af gødning og ildebrændsel, avl og fourage og med al udbesætning af kreaturer, avls og mejeriredskaber, herunder transportspande, samt med de i købekontrakten specielt nævnte løsøregenstande, og skal bemeldte ejendom matr. no. 5b i Hjedding og 6k i Hesselho med bygninger og tiendeandele til no. 5b således fremtidig tilhøre køberen Peder Pedersen som hans fuldstændige og uindskrænkede ejendom med de samme herligheder, rettigheder, pligter og byrder hvormed jeg hidtil har været ejer af samme, i hvilken henseende bemærkes: At ifølge skøde tinglæst 20 februar 1884 har ejerne af matr. no. 5c i Hjedding og af hedelodderne under matr. no. 5a Hjedding på den ene side og ejerne af matr. nr. 5b Hjedding på den anden side har gensidig ret til mergelkastning med liggeplads og vej i hinandens ejendom ifølge skøde, tinglæst 20. februar 1884 og at ejeren af matr. no. 5a i Hjedding. At ifølge samme skøde har ejeren af matr. 5b i Hjedding ret til vej over matr. no. 5b Hjedding lands sammes venstre skel. At de på kreditforeningslånet betalte afdrag der dog ikke er udslettede i pantebogen såvel som indskuddet i foreningens reservefond kommer køberen til gode. Retsanmærkning frafaldes angående den forannævnte mergelkasttingsret med liggeplads og vej i matr. no. 5c og i hedelodden af matr. no. 5a Hjedding, og nærværende dokument bliver alene at tinglæse som skøde. Jeg står køberen til hjemmelsansvar efter loven. Til bekræftelse ved min underskrift vidnefast.
Ølgod den 31 december 1904
Niels Andersen
 
Til vitterlighed Chr. Jensen P. J. Friis
 
Læst i Øster og Vester Herreder Ret 11 jan. 1905
 
Indført i pantebog 57/d fol 46 tilligemed købekontrakten. Anmærkning: Matrikel 5b Hjedding har hartkorn 1 skp. 2 fdk 2 alb, idet ved udstykning af ½ 1879 matr. nr. 5f af hartkorn 1 ¼ alb er fragået og afhændet ved skøde tinglyst 30/4 1884.
 
«b»Ølgod kirkebog, 1942-62, døde mandkøn, opsl. 54.«/b»
Fhv. gårdejer, De Gamles Hjem Lindeallé i Ølgod, født i Gjellerup sogn 13/7 1871, søn af gårdmand Peder Kristian Nielsen og hustru Sidsel Pedersen, viet i Ølgod kirke 11/11 1904 til Bodil Kirstine Jensen som døde 7/4 1950. Sidste fælles bopæl: Hjedding.

Siderne er lavet den 15-mar-2015 med GEDHTanc Version 2.46.20  © 2014