MYTEN OM FREJ OG GERD

En dag da Odin var borte, havde Frej sneget sig ind i Valhal og sat sig i Odins højsæde Lidskjalv. Han vidste godt at det var strengt forbudt, og at kun Odin måtte sidde der.
Medens han nu sad og så ud over hele verden, kom han til at se mod Jotunheim, og fik øje på Gymers datter Gerd, der var på vej ind i sin fars hus. Da hun løftede sine arme i vejret for at åbne døren, bredte der sig et lysskin ud over hele verden, og Frej blev voldsomt forelsket i hende. I flere dage kunne han hverken sove eller spise af bare forelskelse.
Til sidst blev det Frejs far Njord for meget, og han bad Frejs tjener og bedste ven Skirner om at gå til Frej og spørge ham, hvad der var galt. Det havde Skirner ikke særlig meget lyst til, men han gik dog, og Frej betroede ham, at han havde set den skønneste kvinde i verden, og at hun boede i Gymers gård i Jotunheim.
Til sidst sagde Frej, at hvis Skirner var hans rigtige ven, ville han gå til hende og fri for ham og få Gymers samtykke. Hvis frieriet lykkedes, skulle Skirner som belønning få Frejs hest Blodighove, der hverken var bange for røg eller ild.
Skirner tog mod tilbudet. Han svang sig op på Blodighove, og fik desuden Frejs sværd Skræp, som kunne svinge sig selv, hæftet ved siden og red så af sted mod Jotunheim.
Gymer var den første der fik øje på Skirner da han ankom, og han sendte straks en tjener ud, for at byde ham ind på lidt mjød. Lidt efter kom Skirner frem med sit ærinde, og tilbød Gerd 11 guldæbler i gave, hvis hun gik med til at gifte sig med Frej. Til det svarede Gerd, at hun havde masser af guld på gården og absolut ikke ville giftes med Frej. Efter yderligere nogle forsøg med det gode, hvor han tilbød flere gaver, skiftede han taktik og begyndte i stedet at kaste forbandelser på hende: "Trolde pine dig hver plagsom dag her på jættens jord!. En trold med tre hoveder skal du, tøs, ægte eller mangle mand. Din brunst brænde! Din trang tære! Vær du som tidslen, den, som lå tynget, da korn blev kørt i hus." Det gjorde Gymer så bange at han gik hen og lagde sig, men forinden tilbød han, at Frej kunne få Gerd, hvis han fik sværdet Skræp, og således blev det. Frej mistede sværdet, som kunne have reddet ham ved Ragnarok.
Det aftaltes, at parret skulle mødes første gang ni dage efter i lunden Barre. Så red Skirner tilbage til Asgård på sin nye hest, hvor Frej ventede utålmodig på svar.


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286