Overskrift
My portræt 1996

HER ER MIT LIV

Jeg er født på Fredericia sygehus fredag den 13. februar 1942 kl 00.30, som søn af murersvend Carl Frederik Rønnebech og husmor Zenia Valborg Nielsine Nielsen.

Om den kendsgerning, at jeg er født fredag den trettende, skulle være uheldigt, tør jeg ikke sige. Havde man ikke haft indført sommertid under krigen, var min fødselsdato blevet torsdag den 12. kl 23.30. Jeg blev født med fødderne først , så lidt uheldig var jeg vel, eller nok nærmere min mor.

Jeg døbtes Erik Flemming Rønnebech. Skulle traditionen være fulgt skulle mit mellemnavn være Frederik. Det var ikke på mode, så jeg måtte nøjes med F-et. Mine aner på fars side har ellers haft Frederik som mellemnavn i mange generationer.

Mine første leveår boede jeg i et tofamiliehus der grænsede op til Hannerup skov. Den anden familie i huset var mine bedsteforældre (morfar og mormor).

Jeg startede i skolen som 6-årig. Skolen hed Søndermarksskolen. Det var en lille skole med tre klasseværelser og tre lærere, og lå en god km. vej fra hjemmet.

Som den eneste dreng i min klasse, valgte jeg, foruden to piger, at komme i mellemskole. De øvrige drenge fortsatte og forlod skolen efter syvende klasse samme år de blev konfirmeret. Det betød, at jeg skulle flytte til en byskole med flere hundrede elever. Det var en kolossal omvæltning. Efter 4 år tog jeg mellemskoleeksamen og året efter realeksamen og forlod så skolen.

Jeg blev antaget som elev i Post- og Telegrafvæsenet, som det hed dengang, og efter et skoleophold i København, blev jeg sendt til Ærøskøbing postkontor, hvor jeg skulle være et år. Derpå kom jeg til Kolding postkontor, hvor jeg også var et års tid, og kom derpå endnu engang på skole i København. Jeg havde i den mellemværende tid fundet ud af, at det ikke var i statens tjeneste jeg skulle have mit levebrød, og forlod etaterne.

Jeg oplevede at blive motorcykelsvejer i København, idet jeg blev antaget hos Bladkompagniet som motorcykelbud, og kørte blade og aviser ud til kioskerne i Hvidovre og Valby på en Nimbus motorcykel med sidevogn.

Derpå aftjente jeg værnepligten i Århus hos telegraftropperne på Langelandsgades kaserne. Her traf jeg min kone Bodil i Tivoli Friheden. Hun læste til børnehavelærerinde i byen. Efter militærtjenesten flyttede jeg tilbage til Fredericia hvor vi fik lejlighed og giftede os 21 marts 1964. I 1965 fik vi Lars og i 1966 Søren.

I 1969 købte vi hus og flyttede til Erritsø og i 1971 fik vi Karen. Jeg arbejdede først et par år som isolatør og blev derpå uddannet som arbejdsstudietekniker. I 1974 forlod jeg dette erhverv og blev ansat som salgsassistent i et firma i Taulov. Jeg avancerede til salgskonsulent og salgschef, og i 1988 forlod jeg dette job og startede for mig selv. I 2002 stoppede jeg mit arbejdsliv og gik på efterløn.

Slægtsforskningen:
Startede da jeg i 1980 så en annonce om et kursus i slætsforskning ved genealog Arne J. Markussen fra Familie og Slægtsarkivet i Fredericia. Kurset foregik på Lokalhistorisk Arkiv, og allerede efter 1. time var jeg i fuld gang med at samle materiale. Som grundlag for undervisningen brugtes Anna Louise Alstrøms bog "Lær Slægtsforskning". Bogen var udsolgt fra forlaget, men Markussen fik hendes tilladelse til at fotokopiere bogen.
De første år var hektiske, og jeg fik indsamlet en mængde materiale, som det gjaldt om at holde styr på. Siden er samlingen vokset støt, så jeg behøver ikke at bekymre mig om min pensionisttilværelse når den kommer. Der er masser at arbejde med.

Tilbage

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 7594 3286, Fax:+45 7594 3232